با این اوصاف، وقتی به لطفِ منطق در ایران با وبگاهِ شورای بررسی متون و کتب علوم انسانی آشنا شدم بخشی از نقدهای منتشرشده در آنجا را با ولعِ زیاد خواندم و به نظرم رسید که چند سطری دربارهشان بنویسم.
در این وبگاه صفحهای هست با عنوانِ معرفی سامانه نقد نقد، و پیوندی هست به پروندهای با عنوانِ "سازوکار و مراحل نقد کتاب". جملههای ابتداییِ شرحِ سازوکار بسیار امیدوارکننده است:
روند نقد و بررسي متون و كتب علوم انساني در گروه هاي تخصصي شورا، طي يك فرايند كاملاً علمي و مشخص صورت ميپذيرد و گروه ها براساس فرم هاي نقد كتب ملي وجهاني، مراحل مختلفي را از آغاز تا پايان طي كرده تا در عين رعايت موازين علمي نقد و بررسي، مشاركت جمعي و نگرش تخصصي استادان و صاحبنظران گرايشهاي مختلف دريك گروه تخصصي نيز مدنظر قرار گيرد.
دو تا از نقدها را خواندم، که هیچ کدام نه تاریخ داشت نه نامِ نقدنویس، و نمیدانم این با "موازین علمی نقد و بررسی" سازگار هست یا نه. اولی نقد کتابِ پوزیتیویسم منطقیی آقای بهاءالدین خرمشاهی است. نقدنویس یا نقدنویسانِ محترم نوشتهاند:
نگارش کتاب روان و رسا میباشد زیرا مؤلف آن ادیب سلطاني است و مباحث آن در حوزة فلسفه تحلیلي است که در آن به روشني بیان تأکید ميشود.
پس کتابی که خرمشاهی نوشته است نگارشاش روان و رسا میباشد زیرا مؤلفاش ادیبسلطانی است و مباحثِ کتاب در حوزهی فلسفهی تحلیلی است که در آن بر روشنیِ بیان تأکید شده است. بقیهی نقد را شخصاً ملاحظه بفرمایید.
و اولین نکتهی محتوایی:
شاید منظورش این بوده: چون این کتاب ذاتگرایی را قبول دارد، و دین (اسلام) ذات دارد و ثابت است و در نتیجه (در این زمینه) ذاتگرا است، پس این کتاب ارزشهای دینی و اسلامی را تأیید میکند.
البته نویسنده (ناقد) گویا به ظاهر کلمهها بیشتر از محتوای آنها علاقمند بودهاند.
در مورد منطق موجهات (نوشته دکتر موحد) پیشنهاد کرده اند رنگی چاپ شود! «بهتر است تنوع بيشتري در انتخاب قلمها و رنگ آنها به كار رود»
http://shmoton.ir/%D9%86%D9%82%D8%AF-%DA%A9%D8%AA%D8%A7%D8%A8-%D9%85%D9%86%D8%B7%D9%82-%D9%85%D9%88%D8%AC%D9%87%D8%A7%D8%AA_2959.html
«قواعد ویاریش و نگارش بسیار خوب رعایت شده است»
نمیدانم ویاریش اشتباه تایپی شماست یا نقدنویس.
کامنتی حیرتانگیز. چرا کلیک نمیکنید تا متنِ اصلی را ببینید و دریابید که اشتباه از من بوده یا از نقدنویس؟
چون با گوشی میبینیم و تغییر رنگی که نشانه لینک بود مشاهده نکردیم.
پیشنهاد میکنم به صفحات گروههای تخصصی بروید و در رشتههایی که از انها سردر میآورید نام اعضای گروه تخصصی را ببینید. به احتمال زیاد به این نتیجه میرسید که وضع نقدها «جز این بودی عجب بودی» یا بیله دیگ بیله چغندر.